Wim Cardoze zet zich samen met William Diender in voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door middel van vechtsport wil hij samen met oud-wereldkampioen Diender, discipline bijbrengen en de jongens klaarstomen voor de toekomst. Cardoze krijgt een goed gevoel als hij zijn jongeren ziet glimlachen en zweten tijdens de lessen.
Cardoze heeft zelf ruim twintig jaar in de jeugdzorg gewerkt. Ook heeft de trainer zelf geen makkelijke jeugd gehad. Hij komt uit een gezin met gescheiden ouders. Al op jonge leeftijd was Cardoze in het uitgaansleven te vinden. “Ik ging op zoek naar dingen die ik thuis niet kon vinden. Eerst ging dat goed, maar na een tijdje ging ik de fout in met hasj en wiet.” Daar bleef het vervolgens niet bij. “Ik heb daarna een aantal jaren harddrugs gebruikt. Ik was veel op straat te vinden en kwam in aanraking met justitie.”
Uiteindelijk heeft Cardoze de draad opgepakt en is hij afgekickt van drugs. Nu herkent hij de situatie van jongens die het moeilijk hebben. “Ik heb sindsdien altijd interesse gehad in jongeren die in lastige situaties zitten. Daarom heb ik ook een lange tijd gewerkt in de jeugdzorg. Nu help ik jongeren via kickboksen naar meer zelfvertrouwen.”
Wereldkampioen
Coach en oud-wereldkampioen William Diender zat op een internaat. Vanaf daar is zijn liefde voor kickboksen gegroeid en heeft hij zich ontwikkeld tot een grootheid in de sport. “Hij heeft de mogelijkheid gekregen om extern te komen trainen en dat heeft goed uitgepakt. Diender is een echte kampioen geworden in zijn sport en heeft vele titels op zijn naam geschreven. Zijn naam en bekendheid zie je nu terug tijdens de trainingen. Iedereen luistert en er wordt goed opgelet.”
Op locatie krijgen de jongeren training. Daar leren ze discipline op te brengen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Cardoze wil iedereen van de bank krijgen en dat jongeren geestelijk en fysiek fit worden. “Iedereen is welkom bij ons, maar de voorkeur gaat uit naar jongeren en jongvolwassenen. Drie keer in de week geven we twee uur lang les. Mijn werkwijze is dat ik vanaf het begin de jongeren vertrouwen geef.” Iedereen krijgt dezelfde behandeling, want dat wilde Cardoze vroeger zelf ook hebben.
Glimlach
Cardoze is uiterst gemotiveerd om zijn best te doen voor de jongeren. Hij wil ze graag ontwikkelen en klaarstomen voor het werkveld. “Ik ga hier met een goed gevoel weg als ik de jongeren heb zien zweten en glimlachen. Dan weet je dat de training nut heeft en ze er alles voor doen. Ook stemt het mij tevreden als ze na de les ons bedanken. Dat doet mij erg goed!”
Toekomst
Het ontwikkelen van jongeren is niet het enige doel dat Cardoze voor ogen heeft. Hij wil doorgroeien tot een dagbesteding. “Die zal ingericht gaan worden op sport. Hopelijk kunnen we via de gemeente een ruimte krijgen voor zeven dagen per week. We willen de dagbesteding dan graag 's ochtends openen en 's avonds sluiten, zodat de hele dag jongeren er gebruik van kunnen maken.” Echt geldt er wel één regel voor de bezoekers van de dagbesteding. “Bij het gebruiken van de dagbesteding is trainen wel een verplichting, want alles staat in het teken van sport. Maar we kunnen ook helpen met huiswerk of andere mentale zorgen", zegt Cardoze ter afsluiting.
Nick Ruisch | RTVconnect